zaterdag 23 januari 2010

Andrée de Jongh

Tweede Wereldoorlog
Andrée de Jongh (1916 - 2007) Oprichster van de "Comet Escape Line"
Gravin de Jongh, eenvoudig bekend als "Dédée", was reeds in 1940 met de weerstand begonnen. De route, van België, via Frankrijk naar Spanje was bedoelt om neergestorte geallieeerde piloten en vliegeniers veilig uit het door de Nazi's bezette gebied te loodsen.
A. de Jongh was toen 24, had een verpleegkundige opleiding. Zodra gewonde soldaten in staat waren te lopen, vond ze voor hen een onderdak. Met de hulp van haar vader , kon ze rekenen op veilige adressen o.m. langs de kust. Haar codenaam was "postman".
In 1941, had ze in Bilbao (Fr. Baskenland) het Brits Consulaat benaderd, die erg sceptsich was tegenover zo'n jong meisje. Hoek kon ze zo'n gevaarlijke opdracht aan ? Maar, toen ze met een groep RAF piloten, die men zo broodnodig had, te voorschijn kwam kon ze onmiddelijk op financiering en hulp rekenen.
In de nacht van 15 januari 1943 werd ze verraden. Het huis in Urrugne(Fr. Baskenland) , waar ze telkens met de piloten terecht kwam, werd bestormd en ze werd gevangen genomen. Onder foltering gaf ze toe dat ze de leidster van het Reseau Comète was. De Gestapo weigerde haar te geloven.
De ontsnappingslijn bleef bestaan, maar de leden betaalden een zware tol. De vader van Andrée werd gefusilleerd. Zij werd gedeporteerd naar Mauthausen en Ravensbrück, als "Nacht und Nebel gevangene".
Ze overleefde, maar was ernstig ziek en uitgeput wanneer ze in 1945 door de geallieerde troepen werd bevrijd.
In 1946, werd ze ontvangen op Buckingham Palace, om de "George Medal" in ontvangst te nemen. Er werden ceremonie's georgeniseerd door de RAF en de Amerikanen. In Frankrijk werd ze "Chevalier de la Légion d'Honneur", in België "Ridder van de Leopoldsorde" en ontving ze de "Croix de Guerre avec palme".
In 1950 werd ze door koning Boudewijn in de adelstand verheft.
Verscheidene jaren werkte ze als verpleegster in Belgisch Kongo en Ethiopië. Wanneer haar gezondheid begon te wankelen, keerde ze terug naar Brussel.
Ze bleef ongehuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten